måndag 8 april 2013

Bottenträsket

Det börjar bli tröttsamt att höra upprepningar om att Gävleborgs läns landsting alltid hamnar sist eller sämst i alla resultats- och kvalitetsmätningar som görs av Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen. Vi har flest överbeläggningar på våra sjukhus. Vi har minst antal vårdplatser i Sverige, som i sin tur har minst antal vårdplatser i hela OECD. Medan Sverige i genomsnitt har 2,8 vårdplatser per 1000 innevånare har de 34 medlemsländerna i OECD i genomsnitt 4,9 vårdplatser per 1000 innevånare. Undra på att det är kaos på länets sjukhus. Vårt läns innevånare betalar mest i landet för hyrläkare därför att vårt landsting inte förmår att rekrytera fasta läkare till tjänsterna. Pengarna som tilldelas verksamheten räcker aldrig. Vårt län har förmodligen det sämsta värdet när det gäller personalens värdering av den politiska och verkställande ledningen. Så här är det år ut och år in. I de kommande mätningarna behöver man inte fundera över vilket landsting som kommer ut sämst. Den platsen är upptagen av vårt landsting.
Men dessa urusla resultat verkar inte påverka länets valmanskår. Varje val till landstinget röstas socialdemokraterna in till den verkställande ledning med stöd av något småparti.som lockats av en landstingsrådspost. Det normala i alla styrelser är ju att en totalt misslyckad styrelse får lämna sina uppdrag och ledamöterna får vara tacksamma om de kan beviljas ansvarsfrihet. Men det verkar inte påverka de socialdemokratiska väljarna. Det är lite av en gåta men säger också en del om oppositionens tillkortakommanden i valkampen. Trots till synes öppet mål lyckas man aldrig vinna matchen.
För bättre vård för länets innevånare och bättre möjligheter att kunna rekrytera kompetenta läkare till fasta tjänster våra sjukhus och hälsocentraler och för en bättre och mer förtroendefull dialog mellan ledning och anställda borde en ny och annorlunda politisk besättning få ta över landstingets uppgifter i nästa val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar